Szkodliwe czynniki biologiczne mogą się przedostawać do organizmu, wykorzystując trzy główne drogi narażenia:
inhalacyjną (powietrzną) – przez wdychanie powietrza zawierającego czynniki biologiczne (chodzi tu o zakaźne choroby układu oddechowego, na przykład grypę),
skórną – przez kontakt skóry i błon śluzowych (nosa, oczu) z czynnikami biologicznymi (dotyczy to bezpośredniego kontaktu z osobą zakażoną na przykład pasożytami czy grzybicami lub styczności z krwią zakażonego klienta w przypadku ukłucia bądź skaleczenia stosowanym sprzętem albo narzędziami uprzednio skażonymi jej krwią – HBV, HCV, HIV),
pokarmową – przez jedzenie i (lub) picie produktów zawierających czynniki biologiczne.
Przyczyną zakażenia jest upraszczanie bądź skracanie procedur związanych z higieną rąk. Stosowanie rękawic ochronnych nie zwalnia pracownika z konieczności mycia i dezynfekcji rąk przed założeniem rękawic oraz po ich zdjęciu.
Każdy klient zakładu kosmetycznego powinien być traktowany jako potencjalnie zakażony. Dlatego zawsze pracownicy powinni stosować środki ochrony indywidualnej (np. jednorazowe rękawice lateksowe).