Zasady przeprowadzania szkoleń stanowiskowych

Autor: Bartłomiej Zamostny
Data: 29-04-2014 r.

Szkolenie stanowiskowe pracownika nowo zatrudnionego składa się z kilku etapów, realizowanych przez różne osoby, które szczegółowo zapoznają pracownika ze specyfiką procesu i organizacją produkcji przedsiębiorstwa.

ETAP 1 Szkolenie wstępne prowadzone przez szefa produkcji

Szef produkcji lub jego zastępca przedstawia nowo zatrudnionemu pracownikowi:

  • pracowników odpowiedzialnych za zarządzanie produkcją: zmianowych, brygadzistów,
  • proces realizacji zlecenia od zamówienia do wysyłki,
  • sposób rozliczania czasu pracy,
  • sposób oceny jakości pracy,
  • zasady premiowania,
  • obowiązujący SZJ (system zarządzania jakością).

ETAP 2 Szkolenie prowadzone przez mistrza obszaru/szefa zmiany/brygadzistę

Zapoznaje on szczegółowo pracownika ze specyfiką procesu i organizacją produkcji przedsiębiorstwa. Od tej pory mistrz obszaru/szef zmiany/brygadzista staje się opiekunem nowo zatrudnionego na czas adaptacji i szkolenia.

Nowo zatrudniony pracownik otrzymuje folder szkoleniowy zawierający następujące informacje:

  • kartę stanowiskową pracownika,
  • strukturę organizacyjną (produkcja + dział kadr),
  • plan zagospodarowania hali produkcyjnej,
  • wykaz dokumentacji na stanowisku z opisem sposobu jego obsługi,
  • informację na temat specyfiki wyrobów,
  • informację na temat organizacji produkcji,
  • obowiązujące nazewnictwo i zasady komunikacji wewnątrz działu,
  • informację o obowiązkach w ramach istniejących systemów, takich jak: 5S, kanban, program pomysłów pracowniczych i innych,
  • zasady i planowanie ścieżki rozwoju pracownika,
  • zakładowy regulamin premiowania,
  • plan szkoleń z zakresu BHP, HACCP i innych w ramach specyfiki procesu.

ETAP 3 Zapoznanie nowego pracownika ze szczegółową organizacją stanowiska/obszaru, na którym będzie pracował

To mistrz/szef danego obszaru jest odpowiedzialny za zapoznanie pracownika z obowiązkami oraz realizacją zadań na stanowisku. Na tym etapie szkoleń można z powodzeniem wykorzystać istniejące karty standaryzacji. Mistrz zapoznaje pracownika ze wszystkimi dokumentami znajdującymi się w obszarze.

Nowo zatrudniony przed rozpoczęciem pracy na stanowisku ma obowiązek przejścia stanowiskowego szkolenia z bhp (także HACCP, jeśli przedsiębiorstwo działa w branży spożywczej – więcej na ten temat można przeczytać w artykule System HACCP – szkolenia stanowiskowe dla operatorów w tej aktualizacji).

ETAP 4 Obserwacja pracy mistrza

Nowy pracownik na tym etapie tylko się przygląda metodom i kolejności zadań realizowanych na stanowisku. Poza bezpośrednią obserwacją pracy mistrza do celów szkoleniowych można wykorzystać film wideo przedstawiający realizację zadań.

ETAP 5 Realizacja zadań na stanowisku pod nadzorem mistrza

ETAP 6 Samodzielna praca nowo zatrudnionego

Mistrz obserwuje pracownika, sprawdza i kontroluje (co godzinę), czy praca jest realizowana zgodnie ze standardami i czy pozostałe obowiązki są wypełniane prawidłowo.

ETAP 7 Egzamin na drugi stopień

Szkolenie kończy się egzaminem na drugi stopień. W przypadku gdy pracownik nie zda egzaminu, musi odbyć kolejne szkolenie pod nadzorem mistrza. Potem ponownie przystępuje do egzaminu. Jeśli i tym razem egzamin się nie powiedzie, pracownik zostaje zwolniony z pracy.

ETAP 8 Kolejne szkolenia

Po zdanym egzaminie stopnia 2 pracownik ma prawo przechodzić kolejne szkolenia kończące się egzaminami na kolejne stopnie (zgodnie ze ścieżką rozwoju zawartą w folderze szkoleniowym).

Bartłomiej Zamostny

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak zatrzeć ślady po przeglądaniu Internetu?

pobierz

Wzór Polityki Bezpieczeństwa w ochronie danych osobowych

pobierz

Konfiguracja bezpieczeństwa. Windows 10

pobierz

10 sprytnych trików na szybkie obliczenia w Excelu

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 34840 )
Array ( [docId] => 34840 )