Mienie powierzane pracownikowi mogą stanowić także inne rzeczy nadające się do takiego powierzenia, jak np. towary i produkty w magazynach, sklepach, aptekach (np. kosmetyki), restauracjach (np. butelki z alkoholem), firmach produkcyjnych, handlowych, usługowych, gdzie pracownicy dysponują określonym mieniem stale lub jedynie czasowo. Nie należy jednak powierzać przedmiotów, urządzeń, maszyn, które są ogólnodostępne dla wszystkich lub dla znaczącej części pracowników (np. ogólnodostępna kserokopiarka), chyba, że pracodawca powierzy je konkretnemu pracownikowi i umożliwi mu faktyczne ich zabezpieczenie przed dostępem osób trzecich.
Prawidłowe powierzenie mienia to takie faktyczne powierzenie, które umożliwi pracownikowi zwrot lub wyliczenie się z powierzonego mu mienia (wyrok SN z 1 grudnia 1972 r., II PR 254/72, PiZS 1974/1/77). Fakt powierzenia należy udokumentować. Nie ma znaczenia forma dokumentu (np. umowa, oświadczenie, protokół, remanent, pokwitowanie, potwierdzenie, itp.). Ważne, aby wynikało z niego: jakie mienie powierzono pracownikowi, kto jest tym pracownikiem, a także kiedy nastąpiło to powierzenie. Ważne również, aby taki dokument został podpisany zarówno przez pracodawcę lub osobę przez niego upoważnioną oraz przez odpowiedzialnego pracownika. Pracodawca musi także odpowiednio zabezpieczyć powierzane mienie.