Babka parzona z rodzynkami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 15-10-2014 r.

Chyba wszyscy lubią babki, zwłaszcza te wielkanocne. Przedstawiam wam przepis na pyszną babkę, ale parzoną. Jest z nią trochę więcej przygotowań, ale rezultat końcowy może być zaskakujący. Udekorowana lukrem i posypana kolorowymi cukiereczkami prezentuje się na prawdę wspaniale.

Składniki:

50 dag mąki tortowej
8 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
8 żółtek
15 dag cukru
1/3 laski wanilii
15 dag masła
szczypta soli
5 dag rodzynek
5 dag migdałów

Wykonanie:

Trochę ciepłego mleka należy wymieszać razem z łyżeczką mąki oraz cukru. Do mleka dodać jeszcze drożdże, rozetrzeć je i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Następnie dodać do niej połowę zagotowanego mleka i trochę wymieszać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem i drobno pokrojoną wanilią.

 

Do trochę przestudzonego ciasta dodać  utarte żółtka, zaczyn drożdżowy, szczyptę soli i wrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Podczas wyrabiania dodać resztę ciepłego mleka. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Później dodać jeszcze stopione masło i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wyrabiania dodać rodzynki, obrane i bardzo drobno pokrojone migdały i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte już ciasto nałożyć do co najmniej dwóch foremek dobrze natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować je jeszcze tłuszczem. Babki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec około 50 minut. Muszą mieć ładny, złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy je przygotowanym lukrem z białek oraz cukru pudru.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35878 )
Array ( [docId] => 35878 )