Biszkopty z orzechowym kremem i czekoladą

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Przepis na szybki deser, gdy wpadną niespodziewani goście. Wystarczy mieć w domu biszkopty i odrobinę chałwy. Przyda się również gorzka czekolada, która przełamie słodycz kremu. Gości na pewno zaciekawi delikatny krem na bazie chałwy, którego smak podkreślają zmielone orzechy.

Składniki

80 świeżych, okrągłych biszkoptów
½ szklanki mielonych orzechów
Krem:
kostka masła (25 dag)
25 dag chałwy o smaku orzechowym
łyżka czystego spirytusu
Polewa:
tabliczka twardej, gorzkiej czekolady
łyżka słodkiej śmietany 18%

Wykonanie

Połowę biszkoptów układamy na stolnicy płaską stroną do góry. W malakserze ucieramy masło z rozdrobnioną chałwą. Pod koniec ucierania dodajemy alkohol. Powstały krem rozkładamy na przygotowanych biszkoptach, każdy przykrywamy pozostałymi ciastkami lekko dociskając. Układamy je na folii. W rondelku podgrzewamy śmietanę z pokruszoną czekoladą.

 

Gdy masa zgęstnieje, smarujemy nią biszkopty i posypujemy mielonymi orzechami. Po zastygnięciu układamy na paterze.

Uwielbiają je również dzieci. Należy mieć jednak na uwadze, że orzechy mogą powodować uczulenia i nie każdy maluch może je spożywać.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28314 )
Array ( [docId] => 28314 )