Brzoskwinie w sosie królewskim

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Patrząc na składniki, zastanawiałam się, czy naprawdę to sos królewski. Ciekawość wzięła jednak górę i postanowiłam go przygotować. Deser jest rzeczywiście wykwintny, jak wskazuje na to sama nazwa. Królewski to jednak królewski. Warto zatem czasami zasugerować się zachęcająco brzmiącą nazwą i przygotować ucztę dla podniebienia.

Składniki

puszka brzoskwiń w syropie
bita śmietana
zrumienione płatki migdałowe

Sos:

3 łyżki syropu z brzoskwiń
3 łyżki białego wina
3 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cukru

Wykonanie

Brzoskwinie rozkładamy w pucharkach, wgłębieniem po pestkach do góry i bierzemy się za przygotowanie sosu. Syrop, cukier, miód i wino zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdejmujemy z ognia. Wgłębienia po pestkach napełniamy chłodnym sosem, pucharki ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).

Przed podaniem przybieramy bitą śmietaną, posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy pozostałym sosem. W upalne dni polecam dołożyć po kulce lodów waniliowych. Rozpływa się w ustach.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28261 )
Array ( [docId] => 28261 )