Ciasteczka z bakaliami i czekoladą

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

W tym przepisie orzechy i rodzynki odgrywają jedną z głównych ról. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę wykorzystując te smakołyki, to data ważności. Należy pamiętać, że świeże orzechy mają wyjątkowy aromat, natomiast użyte po terminie pozostawiają gorzkawy posmak. Rodzynki natomiast przed użyciem trzeba pozbawić ogonków i dokładnie umyć. Tak przygotowane bakalie to podstawa pysznych ciasteczek.

Składniki

20 dag masła
szklanka cukru
¾ szklanki orzechów laskowych
pół szklanki rodzynek
jajko
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2½ szklanki mąki
łyżeczka sody
½ łyżeczki soli

Wykonanie

Jajo, masło i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy sodę, sól, mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Orzechy i rodzynki siekamy, czekoladę kroimy w małe kosteczki. Następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Z ciasta formujemy małe kulki. Układamy w dość dużych odstępach na wysmarowanej blaszce i pieczemy na złoty kolor 15 minut w temp. 180°.

Dla czekoladowych łasuchów można przygotować wersję z polewą.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [utm_term] => tresc_rek3_4 [SYS] => 399 [utm_source] => 164 [utm_medium] => eletter [utm_campaign] => 5289 [utm_content] => 10698 [docId] => 28308 )
Array ( [utm_term] => tresc_rek3_4 [SYS] => 399 [utm_source] => 164 [utm_medium] => eletter [utm_campaign] => 5289 [utm_content] => 10698 [docId] => 28308 )