Składniki
kostka masła lub margaryny PALMY
1/3 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
4 jajka (należy je dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka tłuszczu (do wysmarowania formy)
łyżka bułki tartej
10 dag rodzynek
Wykonanie
Wkładamy do naczynia masło lub margarynę razem z mlekiem, cukrem oraz kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Musi powstać gęsta, jednolita masa. Tak przygotowaną mieszaninę należy ostudzić, a następnie oddzielić kilka łyżek do innego naczynia i pozostawić.
Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Masę dobrze wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką. Na sam koniec do ciasta należy dodać pianę z ubitych jajek oraz dobrze umyte i sparzone rodzynki (rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi).