Cierpliwość, fantazja i wypróbowane przepisy – to podstawa udanego deseru. Jeśli właściwie zorganizujemy sobie pracę, to nie ma większej przyjemności niż delektowanie się własnoręcznie przygotowaną słodką przekąską. W przypadku czekoladowych szyszek ryżowych ich formowanie będzie wspaniałą zabawą dla całej rodziny.
Składniki
3 opakowania ryżu preparowanego
20 dag masła
2 szklanki mleka w proszku
szklanka cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
Wykonanie
Masło podgrzewamy z płynnym mlekiem, dodajemy cukier i kakao. Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy – musi powstać jednolita masa. Należy zwrócić uwagę, by nie pozostały nieroztarte grudki mleka.
Gotową masę przestudzamy i dodajemy ryż. Całość delikatnie ale dokładnie mieszamy, by ryż pokrył się masą czekoladową. Następnie formujemy niewielkie szyszki. Gotowe wkładamy do lodówki do stężenia.
Zobacz także: