Jak przygotować czekoladowe szyszki ryżowe

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 14-01-2013 r.

Cierpliwość, fantazja i wypróbowane przepisy – to podstawa udanego deseru. Jeśli właściwie zorganizujemy sobie pracę, to nie ma większej przyjemności niż delektowanie się własnoręcznie przygotowaną słodką przekąską. W przypadku czekoladowych szyszek ryżowych ich formowanie będzie wspaniałą zabawą dla całej rodziny.

Składniki

3 opakowania ryżu preparowanego
20 dag masła
2 szklanki mleka w proszku
szklanka cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao

Wykonanie

Masło podgrzewamy z płynnym mlekiem, dodajemy cukier i kakao. Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy – musi powstać jednolita masa. Należy zwrócić uwagę, by nie pozostały nieroztarte grudki mleka.

 

Gotową masę przestudzamy i dodajemy ryż. Całość delikatnie ale dokładnie mieszamy, by ryż pokrył się masą czekoladową. Następnie formujemy niewielkie szyszki. Gotowe wkładamy do lodówki do stężenia.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28323 )
Array ( [docId] => 28323 )