Owoce w sosie jogurtowym i odrobiną alkoholu

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-05-2012 r.

To deser tylko dla dorosłych - sos jogurtowy miesza się bowiem z nutą alkoholowej niespodzianki. Mowa tu o pomarańczowym likierze, który podkreśla smak i wprowadza w dobry nastrój. Dodatkowo świetnie komponuje się z gorzką czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Pucharek takich owoców to idealne lekarstwo na gorszy dzień.

Składniki

2 duże, bezpestkowe pomarańcze
2 duże banany
20 dużych, dojrzałych śliwek węgierek
2 kieliszki (100 ml) likieru pomarańczowego
posiekane orzeszki pistacjowe wymieszane z utartą, gorzką czekoladą

Sos
400 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Wykonanie

Obrane z białych błon cząstki pomarańczy kroimy na połowę, rozkładamy w pucharkach i kropimy alkoholem. Pokrojone w cienkie plasterki banany rozkładamy na cząstkach pomarańczy i także kropimy alkoholem. To samo robimy z pozbawionymi pestek pokrojonymi w cząstki śliwkami. Tak przygotowane owocowe wstawiamy do lodówki na 15 min.

 

Chwilę przed podaniem przygotowujemy sos. Jogurt z cukrem pudrem lekko ubijamy, doprawiamy sokiem i skórką otartą z cytryny. Spienionym sosem polewamy schłodzone owoce i na koniec posypujemy orzeszkami pistacjowymi zmieszanymi z utartą czekoladą.

Deser warty grzechu.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28249 )
Array ( [docId] => 28249 )