Piernik na piwie

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-05-2012 r.

Ciekawe, ilu z Was próbowało lub przynajmniej słyszało o pierniku na piwie. Przyznam, że sama dopiero niedawno skosztowałam go u znajomej i po wielkich próbach zdobyłam chroniony tajemnicą przepis. Faktem jest, że ciasto jest dość drogie, ale od czasu do czasu możecie uraczyć znajomych lub rodzinę tym nowatorskim pomysłem na deser.

Składniki

4 czubate szklanki mąki pszennej
pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
2 pełne łyżki cukru pudru
6 jajek
1/2 l płynnego miodu
szklanka ciemnego piwa karmelowego
łyżeczka mielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
duża szklanka posiekanych bakalii
tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie

Masło z cukrem pudrem ucieramy robotem na puch. Następnie cały czas ucierając, dodajemy po żółtku i łączymy wszystko w jedną masę. Po utarciu wszystkich żółtek dodajemy: piwo, wymieszaną z dwoma łyżeczkami letniej wody sodę i mąkę (sypiemy przez sito). Do dokładnie wyrobionego ciasta dodajemy korzenie i bakalie oraz pianę ubitą z białek. Składniki dokładnie, ale delikatnie łączymy.

Następnie jednolitą masę przekładamy do przygotowanych dwóch form keksowych i od razu wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 150 stopni przez godzinę lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).

 

Jak ciasto troszkę wystygnie przekładamy z form na deskę i owijamy w papier pergaminowy oraz lnianą ściereczkę. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Przed podaniem ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub kroimy wzdłuż i nadziewamy powidłami albo kremem.

Uczta dla podniebienia.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28248 )
Array ( [docId] => 28248 )