Składniki
8 jajek
1½ szklanki cukru (może być puder)
szklanka oleju
2 budynie śmietankowe (duże)
2 jogurty naturalne (po 400 g) typu greckiego
herbatniki na spód (ok. 3 paczek)
Wykonanie
Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy z olejem, jogurtem i budyniem. Dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z 8 białek i delikatnie łączymy z masą. Blachę do pieczenia ciasta smarujemy tłuszczem i na spód wykładamy herbatniki, następnie wylewamy masę jogurtową. Pieczemy godzinę w temperaturze 200°C.
W związku z tym, że mamy obecnie do dyspozycji dużo sezonowych owoców, możemy sernik wzbogacić o borówki, maliny. Bardzo dobrze smakuje też z gruszkami gotowanymi w syropie. Dla lubiących czekoladę proponuję wersję z rozpływającą się w ustach polewą czekoladową. Do tej wersji wskazana jest czarna gorzka kawa.