Słodkie ptysie z kremem piwnym

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 07-08-2012 r.

Smakowite przepisy mojego dziadka – to dania na piwie. Prawdą bowiem jest, że piwa używał nie tylko jako napoju, lecz również jako składnika potraw. Ptysie z kremem piwnym serwował nam odkąd pamiętam. Mimo alkoholowego składnika nie obawiał się częstować nimi najmłodszych. Zawartość procentów ulatnia się bowiem pod wpływem ciepła przy gotowaniu.

Składniki

Ciasto:

12,5 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej
12,5 dkg masła
250 ml jasnego piwa
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego

Krem:

3 żółtka
4 łyżki cukru
limonka
150 ml jasnego piwa

Wykonanie

Ciasto: Piwo z cukrem waniliowym wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i stale mieszając, wsypujemy do garnka z piwem. Mieszamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy ciasto będzie całkowicie odstawało od ścian naczynia, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 5 minut, żeby przestygło.

Cały czas miksując, dodajemy kolejno jajka. Wyrobione ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy z rękawa niewielkie, okrągłe ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180° około 15 minut, aż uzyskają kolor złocisto-brązowy.

Krem: Skórkę z limonki ścieramy. Żółtka z cukrem i otartą skórką wkładamy do naczynia i ubijamy na pienistą masę. Naczynie wstawiamy do większego naczynia z gorącą, ale niewrzącą wodą i wlewamy powoli piwo.

Ptysie układamy na deserowych talerzykach i wokół dekorujemy kremem.


Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28305 )
Array ( [docId] => 28305 )