Składniki
Ciasto:
12,5 dag mąki pszennej4 dag mąki ziemniaczanej
12,5 dkg masła
250 ml jasnego piwa
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
Krem:
3 żółtka
4 łyżki cukru
limonka
150 ml jasnego piwa
Wykonanie
Ciasto: Piwo z cukrem waniliowym wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i stale mieszając, wsypujemy do garnka z piwem. Mieszamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy ciasto będzie całkowicie odstawało od ścian naczynia, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 5 minut, żeby przestygło.
Cały czas miksując, dodajemy kolejno jajka. Wyrobione ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy z rękawa niewielkie, okrągłe ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180° około 15 minut, aż uzyskają kolor złocisto-brązowy.