Smażone jabłka – pomysł na wykorzystanie resztek

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 03-07-2012 r.

Nie lubimy marnować jedzenia, ale nie zawsze wiemy jak wykorzystywać resztki i czasem jedyne co nam zostaje to wyrzucić je do kosza. Poznaj sposób na wykorzystanie resztek czerstwego ciasta drożdżowego.

Jeśli zostanie nam kawałek czerstwego ciasta, np. drożdżowego, możemy zrobić z niego pyszne jabłkowe krążki.

Składniki

resztki czerstwego ciasta drożdżowego
jabłka (ilość zależy od ilości pozostałego ciasta)
jajko/jajka
masło do smażenia

Wykonanie

Ciasto kruszymy na jak najmniejsze kawałki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na talarki. Każdy talarek maczamy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w pokruszonym cieście. Talarki smażymy na rozgrzanym maśle aż nabiorą złotego koloru.

 

Ciasto jest słodkie więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Usmażone krążki można posypać cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno. Można też je podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28293 )
Array ( [docId] => 28293 )