Tarta jest łatwa do pokrojenia i podania, wygląda efektywnie a to wszystko sprawia, że możemy swobodnie ją podać na letnie spotkanie ze znajomymi, jak również spakować kilka kawałków do pracy na drugie śniadanie.
Składniki
Kruche ciasto:
175 g mąki pszennej130 g masła o temperaturze pokojowej
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
żółtko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
Nadzienie:
400-450 g jagód lub borówek amerykańskich
1/2 szklanki zmielonych migdałów
60 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, sól i stopniowo wyrabiamy ciasto, zagarniając je do środka. Następnie dodajemy żółtko i mleko, i dalej wyrabiamy, do momentu połączenia się wszystkich składników w jedną masę.
Gdy ciasto jest już gładkie, formujemy z niego kulę, obkładamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie do miseczki wsypujemy zmielone migdały, cukier oraz mąkę i wszystko mieszamy.