Truskawki w czekoladzie

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 06-06-2012 r.

Uważam, że niektóre owoce są wręcz stworzone do łączenia ich z czekoladą. Truskawki oblane czekoladową glazurą stanowią rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka – ich czerwień pięknie kontrastuje z ciemnym brązem kakaowej polewy.

Składniki (dla 2 osób)

tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dzieci zapewne będą wolały czekoladę mleczną, podczas gdy dorośli o bardziej wyrafinowanym guście w pełni docenią tę gorzką. Możesz także użyć zwykłej, tańszej czekolady przeznaczonej do celów kulinarnych.
15-20 dużych, ładnych truskawek
bita śmietana, do dekoracji

Wykonanie

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (w żaroodpornym naczyniu, nad garnkiem z gotującą się wodą). Zanurz umyte i odszypułkowane truskawki w płynnej czekoladzie, tak aby całkowicie je pokryła.

Ostrożnie przełóż czekoladowe truskawki na tackę wyłożoną papierem śniadaniowym i schładzaj je w lodówce przez około 30 minut, tak aby czekolada dobrze zastygła. Podawaj z rozetkami bitej śmietany wyłożonymi obok na talerzu.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28265 )
Array ( [docId] => 28265 )