Oczywiście możesz zwiększyć proporcje w zależności od tego, jaka ilość tego dodatku do pieczywa czy wypieków będzie Ci potrzebna. Zaletą truskawkowego masła – podobnie jak w przypadku innych smarowideł – jest fakt, iż możesz przygotować go więcej, potem zaś przechowywać w lodówce albo w zamrażarce. Pilnuj jednak terminu przydatności (maksymalnie 2 miesiące!).
Składniki
100 g truskawek
200 g masła (oczywiście bez soli)
cukier puder (opcjonalnie - w zależności od tego jak słodkie będą truskawki użyte w przepisie)
szczypta soli
Wykonanie
Wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i dobrze się miksowało. Umyj truskawki, osusz je delikatnie na papierowym ręczniku, a następnie odszypułkuj i pokrój na mniejsze cząstki. W misce utrzyj mikserem miękkie już masło i truskawki. Dosyp cukier puder według gustu (ja dodałam 4 płaskie łyżki) oraz szczyptę soli (dla równowagi).
Miksuj aż wszystkie składniki się połączą, a masło będzie miało różowy kolor i dość jednolitą strukturę. Jeśli zostanie Ci troszkę niezmiksowanych kawałków truskawek, w ogóle się tym nie przejmuj – właśnie tak ma być!