Ryby
Stanowią podstawowe źródło kwasów omega-3. Najwięcej znajdziemy ich w tłustych rybach morskich. Tuńczyk biały, w sosie własnym lub osuszony zawiera 0,7 g kwasów omega 3 na 100 g produktu. Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony – 1,8/100 g. Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu – 1,4/100g. Śledź atlantycki, marynowany – 1, 2/100 g. Makrela atlantycka, smażona, wędzona oraz pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony – 1,/100 g.
Najlepiej jeść ryby świeże lub w postaci surowej. Ze względów profilaktycznych warto zadbać, aby gotowane lub grillowane ryby oraz owoce morza zagościły na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Olej lniany
Olej lniany ma lekko orzechowy smak. Najlepiej smakuje w sałatkach, daniach z dodatkiem sera białego, czosnku, cebuli, kasz, zielonej sałaty czy pomidorów. Można nim zastąpić omastę do ziemniaków czy pierogów. Można również spożywać 1–2 łyżek stołowych rano na czczo lub wypijać z wodą i cytryną w proporcjach: 1/3 szklanki wody, 1-2 łyżki oleju lnianego oraz 1-2 łyżki soku z cytryny.
Pamiętaj, aby kupować olej z siemienia lnianego tłoczony na zimno i przechowywać go w lodówce. Działanie światła i powietrza wpływa na obniżenie ilości kwasów omega-3, ponieważ ulegają one rozpadowi.