Czego należy się wystrzegać mając wysokie ciśnienie?
Przeciwdziałanie nadciśnieniu tętniczemu przede wszystkim opiera się na zmniejszeniu podaży tłuszczów, głównie pochodzenia zwierzęcego. Powinny stanowić one 25 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Ponieważ białko podnosi ciśnienie krwi, żółte i topione sery, pełnotłuste mleko i mleko skondensowane oraz tłuste twarogi powinny gościć w Twoim jadłospisie jak najrzadziej.
Należy również ograniczyć spożycie tłustego mięsa (dziczyzna, wieprzowina, kaczka), słonych i wędzonych ryb (makrela, węgorz), pasztetów, konserw oraz podrobów (salceson, serca, móżdżki). Zrezygnuj z przygotowywania śniadania na bazie świeżego, solonego oraz maślanego pieczywa.
Wystrzegaj się także słonych przekąsek typu orzeszki, chipsy, paluszki oraz pizzy, dań typu instant, ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy oraz kawy, mocnej czarnej herbaty i alkoholu.