Przyczyny biegunki
Biegunka to częste (więcej niż trzy razy dziennie) oddawanie płynnych lub półpłynnych stolców. Zwykle towarzyszą jej bóle brzucha i osłabienie, mogą również występować wymioty, gorączka, a w najgorszych przypadkach w stolcu mogą znaleźć się ropa, krew lub śluz.
Najczęstszymi jej przyczynami są wirusy, pasożyty, zespół jelita drażliwego, przejedzenie, alergie pokarmowe, stres, strach czy też zatrucie pokarmowe.
Wyróżniamy:
- biegunki osmotyczne (spowodowana np. lekami, alergią na gluten),
- biegunkę wydzielniczą (wywołaną bakteriami, wirusami),
- biegunkę wynikającą z pracy jelit (stres, strach),
- biegunki po leczeniu antybiotykami.
Dieta w trakcie biegunki
Ze względu na to, że w czasie biegunki bardzo łatwo może dojść do odwodnienia organizmu, należy przede wszystkim pamiętać o częstym uzupełnianiu płynów. Wskazane jest picie wody niegazowanej, wody przegotowanej, gorzkiej herbaty, herbatek z melisy, dziurawca i rumianku.
Dieta nie powinna zawierać stałych posiłków i być uboga w błonnik (sprzyja poprawie perlastyki jelit). Należy zrezygnować z jedzenia surowych owoców, warzyw, pieczywa razowego oraz tłustych mięs i nabiału.
W czasie walki z biegunką wskazane są:
- gotowana marchew
- ziemniaki i jabłka (np. mus jabłkowy)
- biały ryż; kleiki zbożowe
- biszkopty
- suchary
- drobne, lekko rozgotowane makarony
- pieczywo pszenne
W łagodzeniu objawów biegunki pomaga spożywanie bananów.