Podstawy diety Andersona
Na podstawie licznych obserwacji Henry L.N. Anderson, amerykański dietetyk i wykładowca uniwersytetu w Los Angeles, zauważył, że do trawienia białek oraz węglowodanów potrzebne są całkowicie różne enzymy, stąd łączenie tych składników pokarmowych sprzyja gromadzeniu się toksyn w organizmie, a w konsekwencji do spowolnienia metabolizmu i odkładanie się tłuszczu.
Menu jego diety stanowią głównie warzywa, owoce oraz orzechy. W niewielkich ilościach dozwolone jest mięso, ryby oraz sery. Zakazane jest łączenie w jednym posiłku węglowodanów oraz białek.
Ważna jest pora zjadania określonych grup produktów. Nie ma jednak ściśle określonych godzin spożywania posiłków, a jedynie ramy czasowe, w których należy zjadać dane artykuły.
Kiedy i co jeść będąc na diecie Andersona
Od momentu wstania do godziny 12.00 Twój jadłospis może składać się wyłącznie z owoców, np. jabłko, winogrona lub banan i świeżo wyciśniętych soków owocowych, np. z pomarańczy. Owoce i soki owocowe należy spożywać wyłącznie na czczo.
Pomiędzy godziną 12.00 a 16.00 możesz pić soki warzywne. Pół godziny po wypiciu soku możesz zjeść sałatkę warzywną, zielone warzywa lub orzechy.
Od godz. 16.00 do 20.00 masz wolną rękę odnośnie potraw. Musisz jednak pamiętać o niełączeniu białek z węglowodanami i jedzeniu wyłącznie w momencie, kiedy czujesz głód.