Początki diety dr Ornisha
Dieta została opracowana w latach 70. XX wieku przez amerykańskiego kardiologa i profesora medycyny Deana Ornisha. Przy jej pomocy wyleczył grupę osób chorych na miażdżycę. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że pacjenci dr Ornisha nie stosowali żadnych leków ani nie byli poddawani jakimkolwiek operacjom.
Sekret sposobu żywienia amerykańskiego lekarza polega na założeniu, że w czasie diety wcale nie trzeba ograniczać potraw. Przeciwnie. Odpowiednio skomponowane posiłki nie tylko mogą na długi czas zaspokoić łaknienie, ale również zmniejszyć ryzyko wystąpienia lub wyleczyć takie schorzenia jak otyłość, miażdżycę, osteoporozę czy nadciśnienie.
Co więcej Medicare – amerykański rządowy program ubezpieczeń społecznych, uznał dietę dr Ornisha jako alternatywną wersję leczenia miażdżycy, chorób serca i cukrzycy.
Warzywa i węglowodany to podstawa
Proporcje procentowe pomiędzy białkiem, tłuszczami a węglowodanami powinny wynosić 15:10:75. Zasada jest stosunkowo prosta – jesz tyle, aż poczujesz, że jesteś syty, z tym, że możesz zjadać jedynie dozwolone produkty.
Dr Ornish postawił na żywienie wegetariańskie z niską zawartością tłuszczu, za to bogate w błonnik i węglowodany złożone. Do woli możesz jeść rośliny strączkowe, owoce, warzywa oraz produkty zbożowe.
Umiar zachowaj przy jedzeniu nabiału – stawiaj na produkty o niskiej zawartości tłuszczu, jaj kurzych – wybieraj głównie białko oraz produktów typu „light”. Unikaj mięsa, ryb, drobiu, masła, oliwy, awokado, orzechów, alkoholu oraz produktów, w których w jednej porcji znajduje się więcej niż 2 gramy tłuszczu.