Właściwości grejpfruta
Odchudzające właściwości owocu pochodzącego z wysp Barbados znane są nie od dziś. Naukowo udowodniono, że uzupełnienie każdego posiłku o połówkę tego owocu może przyczynić się do utraty nawet 7 kilogramów w ciągu 12 tygodni. Dla porównania brak tego owocu w codziennej diecie daje tylko jednokilogramowy spadek wagi.
Dzieje się tak, ponieważ w 90 procent grejpfruta stanowi woda, co oznacza, że owoc ten zawiera niewielkie ilości kalorii. W 100 gramach znajduje się 30 kcal i aż 1,1 gram błonnika, który odpowiada za oczyszczanie organizmu oraz powoduje uczucie sytości. Ponadto w skład grejpfruta wchodzą enzymy, które przyspieszają metabolizm, a także lipoken, nadający mu czerwonawe zabarwienie, pektyny, kwasy organiczne, beta-karoten, a także witaminy z grupy B, witamina C, E i P.
Ten gorzkawy owoc pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a zawarty w białej skórce kwas galakturonowy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Grejpfrut ma również działanie lekko przeczyszczające, pomaga wzmocnić kości i zwalczać problemy skórne.