Podstawowe założenia diety strukturalnej
Dieta strukturalna to metoda żywieniowa stworzona przez doktora Marka Bardadyna, zajmującego się odżywianiem, fizjologią treningu sportowego oraz chorobami cywilizacyjnymi. Skuteczność tego sposobu żywienia wynika z dostarczenia wraz z konkretnymi produktami maksymalnych wartości odżywczych, co usprawnia przemianę materii nawet, gdy niski bilans kalorii dostarczanych organizmowi utrzymywany jest przez dłuższy okres czasu.
Pozwala to uniknąć często występującego po diecie odchudzającej efektu jo-jo. Ponadto wprowadzenie na stałe do swojego menu produktów strukturalnych powoduje trwałe normowanie wagi ciała.
Komponowanie posiłków w diecie strukturalnej
W diecie strukturalnej znaczenie poszczególnych produktów nadawane jest poprzez ilość gwiazdek, które wskazują ich poziom wpływu na regenerację, wzmacnianie oraz odmładzanie organizmu.
Najcenniejsze produkty oznaczone są pięcioma gwiazdkami. Do tej grupy należy m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, zarodki pszenne, czosnek, kapusta, jagody, słonecznik, wiśnie, siemię lniane, pestki dyni, soja, soczewica, jajka oraz herbata zielona. Cztery gwiazdki widnieją przy m.in. tofu, otrębami, dzikim ryżem, brokułami, burakami, marchwią, grejpfrutem, winogronami czy miodem.
Ważnym elementem diety strukturalnej są koktajle odmładzające oraz odchudzające, które nazywane są eliksirami. Niskokaloryczne napoje, dostarczające 150-200 kcal, zastępują tradycyjne posiłki. Wypicie jednego koktajlu zamiast kolacji, przy braku jakichkolwiek innych zmian w sposobie żywienia, może zaowocować spadkiem masy ciała. Przyrządza się je jedynie z produktów strukturalnych dzięki, czemu możesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi wystarczające dawki przeciwutleniaczy, które skutecznie pozbędą się toksyn z organizmu.