Powszechne przekonanie o tym, że ziemniak tuczy i nie zawiera w sobie wielu dobroczynnych składników odżywczych powoduje, że często unikamy jedzenia tego warzywa. To błąd, ponieważ pospolity kartofel jest źródłem cennych witamin i minerałów, a dzięki niskiej zawartości kalorii może stanowić podstawę diety odchudzającej.
Mikroelementy w ziemniakach
W ziemniaku, który do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów, znajduje się mnóstwo cennych mikroelementów m.in. magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, fluor i jod. Bulwa bogata jest w witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), witaminę C i K, karoten, a także biotynę. To niskokaloryczne warzywo (nie więcej niż 90 kcal w 100 gramach) zawiera również duże ilości błonnika, skrobi, sacharozy i fruktozy, a niewiele jest w nim kwasów tłuszczowych.
Dodanie do codziennego jadłospisu ziemniaka wpłynie korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Łagodzi skutki stresu, wpływa na poprawę nastroju oraz usprawnia pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Dzięki działaniu moczopędnemu oczyszcza ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie.
Zaleca się jego spożywanie przy wrzodach żołądka, niestrawności i zaparciach.
Założenia diety ziemniaczanej
Dieta oparta na ziemniakach trwa dwa tygodnie i może przyczynić się do utraty około 3 kilogramów. W ciągu dnia powinieneś jeść 3 główne posiłki, a w momencie napadu głodu możesz sięgnąć po przekąskę w postaci jogurtu naturalnego, świeżo wyciskanych soków, herbatników, wafli ryżowych, warzyw lub owoców.
Posiłki w czasie kuracji należy komponować tak, aby dwukrotnie znalazły się w nich ziemniaki. Najlepiej spożywać warzywa ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku. Przykładowo na śniadanie przygotuj miskę owsianki na chudym mleku i wypij kawę bez cukru, na obiad zrób puree ziemniaczane z dodatkiem sałatki warzywnej (kapusta pekińska, pomidor, kalafior, ogórek), a w porze kolacji sięgnij po tost z pieczywa razowego z szynką i 2 pieczonymi ziemniakami polanymi sosem jogurtowym.
W trakcie diety wypijaj każdego dnia 2 litry napojów, powinna to być woda mineralna, soki, kawa i herbata (zwłaszcza zielona i czerwona) bez dodatku cukru. Zabronione jest smażenie ziemniaków oraz podawanie ich z zawiesistymi sosami.
Zobacz także: