Zmień nawyki żywieniowe
W tej diecie wskazane jest spożywanie 5 posiłków dziennie – 3 większych i 2 przekąsek o łącznej wartości energetycznej nie przewyższającej 1500 kcal w ciągu dnia. Posiłki mają być na tyle obfite, abyś nie chodziła głodna, a jednocześnie nie miała uczucia przejedzenia. Jedz co 2,5-3 godzin, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
Zrezygnuj z dań smażonych na rzecz gotowanych, duszonych w sosie własnym czy grillowanych. W jadłospisie powinny dominować produkty lekkostrawne, niskokaloryczne bez dużej zawartości cukru czy soli. Przynajmniej raz dziennie jedz ciepły posiłek. Dbaj o urozmaicenie posiłków.
Pamiętaj o piciu przynajmniej 1,5 litra wody dziennie, a oprócz tego również herbatek ziołowych, owocowych, zielonych i czerwonych – obowiązkowo niesłodzonych.
Komponuj posiłki z głową
Śniadanie powinno zawierać do 500 kcal i składać się z produktów zbożowych dostarczających dużej ilości błonnika pokarmowego. Sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, muesli. Dodawaj do nich jogurty naturalne, kefiry, maślankę lub chude sery twarogowe. Jako dodatek możesz wybrać owoc, np. jabłko, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść orzechów. Dzięki dużej liczbie kalorii organizm dostaje sygnał, że nie będzie musiał odkładać niczego na „czarną godzinę”.
Na drugie śniadanie – do 200 kcal – przygotuj np. kanapkę z ciemnego pieczywa z dodatkiem chudej wędliny, białego sera i warzyw (ogórek, pomidor, sałata).