Mniej toksyn, mniej kilogramów - korzyści diety jabłkowej
Korzyści płynące z diety jabłkowej wynikają z właściwości jabłek. To owoc niskokaloryczny (ok. 50 kcal w 100 g), zawierający w sobie duże ilości błonnika, który pęczniejąc w żołądku szybko wywołuje uczucie sytości.
Jabłko jest bogatym źródłem pektyn, które mają właściwości przeczyszczające oraz regulujące pracę jelit, a także pozwalają oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Ponadto w tym soczystym owocu znajdziesz witaminy A, B1, B2, C i E, przeciwutleniacze – chroniące m.in. przed nowotworami czy chorobą Alzheimera, potas – wzmacniający układ immunologiczny i poprawiający pracę serca i krzem – korzystnie wpływający na wygląd włosów i paznokci. Dzięki zawartości cukrów prostych szybko dostarczą energii. Jabłka zmniejszają również ryzyko zawału, a ich gryzienie wzmacnia dziąsła i zęby.
Dwie wersje diety jabłkowej
Decydując się na odchudzanie z dietą jabłkową, masz do wyboru dwie jej wersje: restrykcyjną oraz uzupełniającą. Jeśli należysz do grona osób, którym zależy na szybkim pozbyciu się kilku nadprogramowych kilogramów, powinieneś wybrać pierwszy rodzaj diety. Trwa ona 3 dni w czasie których zjadasz jedynie jabłka. Wprawdzie w ciągu dnia możesz zjeść dowolną ilość tych owoców, jednak wskazane jest, abyś nie przekraczał dwóch kilogramów. Wynika to z przeczyszczających właściwości jabłek.
W opcji restrykcyjnej dopuszczalne jest picie niesłodzonego soku jabłkowego, wody oraz herbatek oraz naparów ziołowych. Ze względu na niski bilans energetyczny nie należy stosować tej diety dłużej niż trzy dni, bo może to się zakończyć nawet zasłabnięciem. Ważne jest, aby przed rozpoczęciem diety i po jej zakończeniu zjadać mniejsze porcje posiłków i unikać potraw tłustych oraz wysokokalorycznych.
Druga wersja diety jabłkowej polega na uzupełnieniu tym owocem codziennego menu. Przez 5 dni zjadasz lekkostrawne posiłki, dostarczając organizmowi dziennie około 1000 kcal.