Jak powstała dieta Kwaśniewskiego
Pomysł na dietę Kwaśniewskiego, nazywaną też dietą optymalną, zrodził się w latach 70. XX wieku w Ciechocinku. Jej twórca - doktor Jan Kwaśniewski, jako przeciwnik postów i głodówek, opracował własny model żywienia. Zaproponował taki schemat proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami żywieniowymi, w którym proporcje między tłuszczem, białkiem a węglowodanami wynosi 3,5 g : 1g : 0,8 g.
Kwaśniewski oparł swoją dietę na założeniu, że człowiek jest w stanie się sam wyleczyć z wielu dolegliwości, jeśli dostarczy organizmowi odpowiednio dużo paliwa, czyli tłuszczu.
Podstawowe zasady diety Kwaśniewskiego
Stosowanie diety doktora Kwaśniewskiego wiąże się z jedzeniem trzech posiłków dziennie składających z dużych ilości tłuszczów zwierzęcych w postaci wieprzowiny, podrobów typu serce, móżdżek, nerki i wątroba, tłustych serów żółtych i twarogów, jaj, tłustych ryb morskich m.in. halibuta, łososia, masła śmietany i pełnotłustego mleka.
Do podstawowych pozycji jadłospisu należą również smalec, słonina, boczek i tłusty drób – kaczki oraz gęsi, a także salceson i pasztety. Do tych tłuszczów należy dodać warzywa - pomidory, ogórki, warzywa kapustne oraz owoce jagodowe – agrest, jagody, żurawina.
Codziennie należy dostarczać około 200 g mięsa, maksymalnie 300 g warzyw lub owoców z niska zawartością węglowodanów oraz zaledwie 50 g cukrów.