Sekret czerwonej herbaty – półfermentacja
Czerwona herbata swoje prozdrowotne właściwości oraz ziemisty i cierpki smak zawdzięcza specjalnemu procesowi obróbki. Po zwiędnięciu i wysuszeniu liście krzewu herbacianego przesypuje się do kosza z wikliny i od czasu do czasu potrząsa. W ten sposób fermentacja ulega przyspieszeniu, a liście herbaty zachowują czerwony kolor.
Dzięki temu czerwona herbata jest bogatym źródłem garbników, flawonoidów (przeciwutleniaczy, odpowiadających za oczyszczanie organizmu z toksyn oraz smak i aromat napoju), witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk, wapń, miedź i selen. Ponadto znajdziemy w niej śladowe ilości taniny oraz kofeiny.
Wyróżnia się kilka odmian czerwonej herbaty m.in. najpopularniejsza Pu-Erh, Oolong i Puochong.
Pogromca tłuszczu i nie tylko
Najbardziej docenianą właściwością czerwonej herbaty jest jej działanie odchudzające. Wyniki badań naukowych pokazują, że u ponad 80 procent osób pijących przez miesiąc „pogromcę tłuszczu”, a jednocześnie nie zmieniających sposobu odżywiania się, zaobserwowano spadek wagi od 3 do nawet 10 kilogramów. Wpływa na to kilka zasadniczych kwestii.
Napar z tej herbaty pobudza wytwarzanie soków trawiennych, poprawia pracę jelit, co z kolei wpływa na przyspieszenie metabolizmu, a w efekcie intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej. Czerwona herbata działa moczopędnie oczyszczając organizm z toksyn oraz wielu szkodliwych substancji. Wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Ponadto wspomaga pracę wątroby i usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego.