Czosnek dobry na układ odpornościowy
Nie bez przyczyny nasze babcie i mamy raczyły nas kubkiem gorącego mleka z dodatkiem ząbków czosnku, łyżeczki miodu i masła, kiedy pojawiało się u nas przeziębienie czy grypa. Ze zgniecionych ząbków czosnku wydziela się alicin, który skutecznie zwalcza wszelkie infekcje układu oddechowego (katar, zapalenie śluzówki nosa, itp.) czy bóle gardła i jest na tyle silną substancją, że może zastąpić niejeden silny antybiotyk.
Czosnek działa także odkrztuście i zmniejsza przekrwienie przez co powinien na stałe zagościć w diecie astmatyków oraz obniża wydzielanie flegmy, dlatego powinny zainteresować się nim osoby cierpiące na zapalenie oskrzeli czy koklusz. Ząbki tej rośliny zawierają siarkę, która ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, zatem skutecznie zwalczysz przy ich pomocy wszelkiego rodzaju grzyby, pleśniawki, a nawet pasożyty, które znajdują się w Twoim organizmie.
Czosnek - straszak na raka, miażdżycę i cukrzycę
Lekarze zalecają spożywanie czosnku osobom chorym na cukrzycę ze względu na to, że mocno aktywizuje on trzustkę do wydzielania insuliny co z kolei pozwala zachować niski poziom cukru we krwi.
Roślina kojarzona z filmami o wampirach usprawnia przepływ krwi w żyłach, obniża poziom złego cholesterolu LDL, co przekłada się na działanie przeciwzakrzepowe, które jest ogromnie ważne dla osób o podwyższonym ryzyku występowania choroby wieńcowej czy miażdżycy.
Liczne badania naukowe potwierdziły również przeciwnowotworowe właściwości czosnku, szczególnie silnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka układu pokarmowego, raka piersi i szyjki macicy.