Dobroczynne składniki oliwy z oliwek
Oliwę z oliwek pozyskuje się z owoców drzewa oliwnego w ramach pierwszego lub wtórnego tłoczenia. W pierwszym przypadku otrzymujemy oliwę extra virgin, w drugim oliwę virgin. Najcenniejszym składnikiem tego tłuszczu są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których dobroczynne działanie na Twój organizm wynika z właściwości obniżających poziom złego cholesterolu we krwi poprzez pobudzanie jelit i wątroby do produkcji dobrego cholesterolu HDL, który pozwala usunąć nagromadzony w naczyniach krwionośnych zły cholesterol LDL. W ten sposób Twój układ sercowo-naczyniowy jest bardziej odporny na choroby.
Uzupełniając swoją dietę o oliwę z oliwek dostarczysz do organizmu duże ilości kwasu oleinowego, który zmniejsza ryzyko astmy, jak i wystąpienia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Prozdrowotne działanie oliwy z oliwek wynika także z wysokiej zawartości witaminy A, D, E i K oraz braku soli, co oznacza, że jest produktem bezglutenowym.
Wszechstronne działanie oliwy z oliwek
W ramach profilaktyki zdrowotnej zaleca się stosowanie jednej łyżki stołowej oliwy z oliwek pochodzącej z pierwszego tłoczenia każdego dnia. Najlepiej spożywać ja na czczo. Dlaczego? W ten sposób łagodniej będziesz przechodził kamicę żółciową, zmniejszysz dolegliwości związane ze stwardnieniem tętnic, nieżytami i wrzodami żołądka, a także pozbędziesz się zaparć.
Usprawnisz również wydalanie z organizmu wolnych rodników i toksyn, co sprawi, że oczyszczony organizm będzie lepiej pracował np. w zakresie trawienia pokarmów.