Na czym polega dieta Dukana

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 05-07-2012 r.

Dieta Dukana, opracowana przez francuskiego lekarza Pierre’a Dukana, jest jedną z najczęściej wybieranych diet na świecie. Opiera się na prostej zasadzie – jak najmniej węglowodanów i tłuszczy, a jak najwięcej białka.

Zasady diety Dukana

Dieta Dukana, inaczej nazywana dietą białkową lub proteinową, to styl żywienia stworzony przez francuskiego lekarza specjalizującego się w leczeniu nadwagi oraz otyłości. Założeniem diety jest ograniczenie potraw bogatych w węglowodany i tłuszcze na rzecz posiłków białkowych.

Nadmiar węglowodanów w pokarmie powoduje wytwarzanie się dużych ilości tłuszczów, które z kolei prowadzą do zwiększania się tkanki tłuszczowej, czego konsekwencją jest przybieranie na wadze. Natomiast, by strawić białko nie potrzeba zbyt dużej porcji energii, przez co nasz organizm pobiera energię z tkanki tłuszczowej, co powoduje zmniejszenie jej objętości i tym samym chudnięcie. Dodatkowo opóźnione opróżniania żołądka daje poczucie sytości.

Na dietę proteinową składają się cztery fazy: uderzeniowa, utraty wagi, utrwalająca oraz stabilizująca. Ważne jest, aby przestrzegać kolejności poszczególnych etapów. Tylko w ten sposób będziesz mógł naprawdę rzucić znaczną liczbę kilogramów oraz ustrzec się efektu jo-jo.

Poszczególne fazy diety Dukana

Faza uderzeniowa trwa od pięciu do siedmiu dni. Zależy to od ilości kilogramów, których chcesz się pozbyć. Jeśli masz do 5 kg nadwagi, faza ta powinna trwać jeden dzień, przy 10 kg nadwagi - 3 dni, przy 10-20 kg - 5 dni, powyżej 20 kg - do 7 dni. Na tym etapie diety możesz jeść wyłącznie produkty z wysoką zawartością białka, czyli chude mięso, ryby, owoce morza, drób, chudą wędlinę, jajka, chudy nabiał i napoje.

Drugi etap, czyli faza naprzemienna pozwoli zrzucić Ci około kilograma tygodniowo. Opiera się na włączeniu do menu surowych i gotowanych warzyw. Doktor Dukan poleca szparagi, pomidory, sałatę, grzyby, ogórki, kapustę, seler, szpinak, rzodkiewkę, marchew, bakłażany, paprykę i buraki. Zakazany jest bób, groch, soczewica oraz karczochy. Faza ta polega na naprzemiennym stosowaniu z fazą uderzeniową, czyli 5 dni fazy proteinowej, po czym 5 dni fazy białkowej połączonej z „talerzem warzyw” i znów 5 dni ataku. Jej długość uzależniona jest od tego, ile chcesz schudnąć.

 

Po osiągnięciu upragnionej wagi przechodzisz do fazy utrwalenia, w której poświęcasz dziesięć dni na każdy utracony kilogram. Przykładowo, jeśli straciłeś 3 kilogramy – faza powinna trwać 30 dni. W tej fazie do produktów z dwóch pierwszych etapów włączasz pieczywo pełnoziarniste, ser, ryż, makaron, ziemniaki, owoce (oprócz bananów, czereśni czy winogron) oraz polędwicę.

Ostatnia faza stabilizuje cały proces i powinna stać się stylem życia. Jeden dzień w tygodniu stosujesz fazę białkową.

W czasie diety pij minimum 1,5 litra napojów typu woda, herbata, kawa, zioła czy napoje light. Najlepszy opis założeń diety zawarty jest w książce „Nie potrafię schudnąć” autorstwa dr Pierre’a Dukana.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28352 )
Array ( [docId] => 28352 )