Skąd się wzięła dieta garstkowa
Pomysłodawcą tego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów jest hollywoodzki trener fitness Simon Waterson, który opracował ją dla zmagającej się z cukrzycą aktorki Halle Berry.
Podstawowym wyznacznikiem w tej diecie jest proporcja spożywanych posiłków. Produkty wysokobiałkowe, np. mięso można zjadać w ilości, która mieści się na otwartej dłoni. Z kolei to, ile owoców czy warzyw zjesz zależeć będzie od tego, ile pomieści Twoja garść, a węglowodanów w ilości nie większej, niż pomieści zaciśnięta pięść.
Co można jeść podczas diety garstkowej
Dieta garstkowa jest pewnego rodzaju stylem życia, w którym liczy się normalne odżywianie z zachowaniem umiaru. W diecie tej podstawową miarą dla spożywanych posiłków jest garść, którą przelicza się na 250 g pokarmu lub 250 ml płynu. Posiłki zjadamy pięć razy dziennie w trzygodzinnych odstępach czasowych.
W diecie przede wszystkim zaleca się produkty zbożowe jak najmniej przetworzone, czyli brązowy ryż, razowy makaron, kasze, pieczywo pełnoziarniste, ryby, chudy nabiał, warzywa oraz owoce - najlepiej w formie sałatek i surówek, w wersji gotowanej na parze lub surowej.
Stosując tę dietę należy unikać dań smażonych w głębokim tłuszczu, soli, produktów zawierających cukry proste, a także alkoholu.