Jak powstała dieta Gersona
Wszystko zaczęło się od migren, na które cierpiał w młodości Max Gerson, niemiecki lekarz i naukowiec. Gerson postanowił z nimi walczyć od środka, zmieniając nawyki żywieniowe. Ze swojego menu wykluczył produkty konserwowe, wędzone, sól oraz tłuszcze, a podstawowymi składnikami każdego posiłku uczynił warzywa i owoce, a także wyciskane z nich soki.
Rygorystyczny sposób jedzenia sprawdził się nie tylko na samym lekarzu, ale w późniejszym czasie doprowadził do wyleczenia 50 pacjentów Gersona z teksańskiego Instytutu, zmagających się z chorobami serca, cukrzycą, niewydolnością nerek, a przede wszystkim cierpiących z powodu choroby nowotworowej.
Zasady diety Gersona
Według Gersona główną przyczyną powstawania wszelkiego rodzaju chorób są dostarczane z pożywieniem zanieczyszczenia m.in. toksyny, chemikalia oraz niedobory witamin, soli mineralnych i płynów. Stąd jego terapia opiera się na spożywaniu owoców i warzyw oraz piciu świeżo wyciskanych soków.
Produkty powinny pochodzić z upraw organicznych. W ten sposób pacjent dostarcza organizmowi mnóstwo enzymów, minerałów, witamin oraz innych odżywczych składników. Poza tym w diecie stosuje się lewatywę z kawy, która pozwala skutecznie pozbyć się nagromadzonych toksyn.