Składniki
500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
500 g dobrej jakości mielonej baraniny lub wieprzowiny
2 jajka
2 cebule
5-6 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
czubrica
ostra papryka w proszku (może też być świeża papryczka chili)
sól, pieprz (świeżo mielony)
mąka ziemniaczana
olej (najlepiej z pestek winogron)
Wykonanie
Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa i wyrabiamy z solą, pieprzem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Gdy już będzie jednolite i spójne, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, czubricę i paprykę w proszku. Jeśli mamy papryczkę chili drobniutko ją kroimy i dodajemy do masy (niewielką ilość). Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Czekamy aż się zeszkli, a następnie dodajemy do mięsa i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, by się dobrze schłodziło. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy zwilżonymi rękoma podłużne kiełbaski, które możemy nadziać na patyczki do szaszłyków.
Kładziemy je na grillu i pieczemy ok. 15 minut, przewracając co jakiś czas tak, aby zarumieniły się równomiernie z każdej strony.