Kurki z białym winem

Kategoria: Grzyby
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 06-07-2012 r.

Kurki to pierwsze grzyby pojawiające się już na początku lata. Jak kurki to jajecznica, jak kurki to na gęsto z masłem, śmietaną i koperkiem. Ale można też inaczej, bardziej wykwintnie – z białym winem i świeżym estragonem.

Jeśli mamy taką możliwość - sami zbierzmy kurki, jeśli nie - kupmy je. Możliwości ich wykorzystania jest wiele – jako dodatek do jajek, sosów, makaronów. Poniżej prezentujemy pomysł na kurki z białym wytrawnym winem i świeżym estragonem, podawane z bagietką.

Składniki

oczyszczone kurki
gałązki świeżego estragonu
ząbek czosnku
pół kieliszka białego wytrawnego wina
łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła (opcjonalnie)
bagietka

Wykonanie

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, podsmażamy kilkanaście sekund (czosnek nie może się zrumienić) i od razu dorzucamy kurki. Smażymy. Gdy zaczną się rumienić, smażymy i dodajemy białe wino i estragon. Dusimy aż wino odparuje.

 

W tym momencie możemy dodać masło i musztardę francuską. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą (jeśli jest taka potrzeba). Podajemy na ciepło z bagietką.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28414 )
Array ( [docId] => 28414 )