Zapiekane spaghetti z kurkami

Kategoria: Grzyby
Autor: Omelczuk Maria
Data: 30-06-2014 r.

To pyszne danie jest równocześnie bardzo eleganckie. Dodatek pomarańczowych pieprzników jadalnych (jak encyklopedycznie zwą się te grzyby) sprawia, że spaghetti nabiera przepięknego, złocistego koloru.

Składniki (na 4 porcje):

400 g makaronu spaghetti
400 g świeżych kurek
1 duża cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu (może być taki z kostki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka suszonego estragonu
1/4 szklanki tartej bułki
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku + 4 osobne naczynia do zapiekania

Wykonanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – do wrzącej, posolonej wody wrzuć pastę tak, aby cała była zanurzona. Mieszaj od czasu do czasu (możesz też dodać 1 łyżkę oliwy, aby kluski się nie skleiły) i gotuj na średnim ogniu około 9 minut – aż będzie al dente.

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Umyj dokładnie kurki, jeśli są większe, również pokrój je w cząstki (jednakże nie za małe, tak aby lepiej było czuć grzybowy smak). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej kurki aż staną się miękkie. Przełóż je na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy i usmaż na nich cebulę aż się przyrumieni. Przełóż oba składniki do rondla (jeśli patelnia jest dość głęboka, zostaw na niej cebulę wraz z grzybami) i zalej je bulionem oraz winem. Dopraw solą, pieprzem i estragonem, wymieszaj, po czym duś wszystko razem na średnim ogniu przez 7 minut aż alkohol z wina odparuje, a sos zgęstnieje (jeśli nadal jest za rzadki, dosyp do niego trochę tartej bułki).

Nastaw piekarnik na „górę i dół” na 180ºC. W oddzielnej misce wymieszaj razem tartą bułkę i parmezan. Do każdego naczynia do zapiekania nałóż osobną porcję ugotowanego makaronu spaghetti, na to daj 1/4 sosu kurkowego, zaś górę posyp parmezanem wymieszanym z tartą bułką. Zapiekaj w piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, poczekaj aż danie nieco ostygnie i podawaj w naczyniach, w których zapiekałeś/aś.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35204 )
Array ( [docId] => 35204 )