Czekoladowe ABC - jak wybierać czekoladę

Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 20-08-2012 r.

Rynek czekolad kusi nas nieskończoną ilością i konfiguracją słodkich tabliczek. Nadziewane, białe, deserowe, w różnym kształcie i smaku. Nie wszystkie jednak są warte naszych pieniędzy. Zobacz, w jaki sposób wybrać tabliczkę dla siebie.

Trzy gatunki kakaowca, nieskończenie wiele możliwości

Za smak czekolady odpowiadają trzy gatunki kakaowca: Criollo, Forastero (dziś to 90 proc. globalnej produkcji) oraz Trinitario (która stanowi hybrydę pierwszych dwóch gatunków). To właśnie z ziaren tych trzech gatunków pozyskuje się dwa główne składniki czekolady – miazgę kakaową i masło kakaowe. Połączenie w odpowiednich proporcjach tych dwóch składników, niekiedy z dodatkiem mleka daje najważniejsze typy czekolady.

Czekolada ciemna musi zawierać minimum 70 proc. miazgi kakaowej, masło kakaowe i cukier. Najlepsze marki składają się nawet w 90 proc. z miazgi kakaowej. Czekolada mleczna zawiera w sobie dodatkowo mleko i proszek mleczny, przez co ma łagodniejszy smak. Czekolada biała, której wielu koneserów odmawia przynależenia do czekoladowej rodziny, złożona jest głównie z tłuszczu kakaowego i mleka.

Czekolady nadziewane - o czym milczy producent czekolady

Na rynku dostępne są też tzw. czekolady nadziewane. Zakup większości marek stanowczo odradzam, głównie z uwagi na fakt, że w środku znajdziemy wszystko, z wyjątkiem prawdziwego nadzienia. Nie trudno natrafić na czekolady truskawkowe z 2 proc. zawartością truskawek, utopionych w chemicznych dodatkach.

Czekolada z chilli czyli na bogato

Jeśli szukamy naprawdę dobrej czekolady, idealnej na prezent, a w dodatku z dużą ilością składników, warto poszukać któreś z kilku wytwórni tych słodyczy w Internecie. W ofercie wysyłkowej kupimy czekoladę nie tylko z solą morską i chilli, ale także z milionem innych dodatków. Do tabliczki mogą trafić zarówno suszone daktyle, jak i suszone pomidory.

 

Tego unikaj przy zakupie czekolady

Szerokim łukiem omijajmy nie tylko czekolady nadziewane, ale także produkty typu light. Lekka czekolada może mieć nie jednokrotnie znacznie więcej tłuszczu niż jej tradycyjna wersja i wcale nie będzie szczególnie mniej kaloryczna. Nieco mniej kalorii mogą mieć czekolady wypełnione bąbelkami powietrza. Z tą tylko różnicą, że tabliczka takiego przysmaku jest o połowę lżejsza niż zwykła czekolada, choć jej cena wcale nie musi być niższa.

Biała czekolada

Mimo iż czekoladowi puryści uważają białą czekoladę za produkt drugiego sortu, to na szczęście nie oni decydują o tym, co znajduje się na półkach sklepowych z łakociami. Biała czekolada jest, oczywiście, pozbawiona wielu dobroczynnych składników swojej brązowej krewnej (choćby magnezu), ale nie oszukujmy się, kto dziś je czekoladę by suplementować magnez? Dobrej jakości białe czekolady są znacznie lepszym rozwiązaniem niż wypełnione glutaminianem sodu i konserwantami batoniki czy chipsy.


Zobacz także:

Ziemichód Przemysław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28427 )
Array ( [docId] => 28427 )