Trzy gatunki kakaowca, nieskończenie wiele możliwości
Za smak czekolady odpowiadają trzy gatunki kakaowca: Criollo, Forastero (dziś to 90 proc. globalnej produkcji) oraz Trinitario (która stanowi hybrydę pierwszych dwóch gatunków). To właśnie z ziaren tych trzech gatunków pozyskuje się dwa główne składniki czekolady – miazgę kakaową i masło kakaowe. Połączenie w odpowiednich proporcjach tych dwóch składników, niekiedy z dodatkiem mleka daje najważniejsze typy czekolady.
Czekolada ciemna musi zawierać minimum 70 proc. miazgi kakaowej, masło kakaowe i cukier. Najlepsze marki składają się nawet w 90 proc. z miazgi kakaowej. Czekolada mleczna zawiera w sobie dodatkowo mleko i proszek mleczny, przez co ma łagodniejszy smak. Czekolada biała, której wielu koneserów odmawia przynależenia do czekoladowej rodziny, złożona jest głównie z tłuszczu kakaowego i mleka.
Czekolady nadziewane - o czym milczy producent czekolady
Na rynku dostępne są też tzw. czekolady nadziewane. Zakup większości marek stanowczo odradzam, głównie z uwagi na fakt, że w środku znajdziemy wszystko, z wyjątkiem prawdziwego nadzienia. Nie trudno natrafić na czekolady truskawkowe z 2 proc. zawartością truskawek, utopionych w chemicznych dodatkach.
Czekolada z chilli czyli na bogato
Jeśli szukamy naprawdę dobrej czekolady, idealnej na prezent, a w dodatku z dużą ilością składników, warto poszukać któreś z kilku wytwórni tych słodyczy w Internecie. W ofercie wysyłkowej kupimy czekoladę nie tylko z solą morską i chilli, ale także z milionem innych dodatków. Do tabliczki mogą trafić zarówno suszone daktyle, jak i suszone pomidory.