Jak kupować i przechowywać ziemniaki

Autor: Omelczuk Maria
Data: 18-06-2012 r.

To bardzo popularne w kuchni warzywo cechuje mnogość zastosowań. Czy wiesz jednak jak wybrać dobre ziemniaki, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Nie kupuj ich na zapas w bardzo dużych ilościach! Weź tyle, ile zdołasz zjeść w ciągu 1-2 tygodni – tak, żeby mieć w domu zawsze świeży produkt.

Większość z nas woli ziemniaki o gładkiej skórce, o możliwie idealnym wyglądzie. Tymczasem drobne skazy na warstwie zewnętrznej nie mają najmniejszego wpływu na jakość miąższu i wartość odżywczą warzywa. Unikaj za to bulw już kiełkujących, są one bowiem mniej trwałe i odżywcze. Warto pamiętać, że mimo iż są one dostępne w handlu przez okrągły rok, sezon na nie trwa tylko od wiosny do jesieni; najlepsze są zaś młode ziemniaki, które pojawiają się już na początku czerwca.

Przez okres 2 tygodni od momentu kupna, kartofle mogą być przechowywane niemal gdziekolwiek - niekoniecznie w lodówce - rzecz jasna o ile jest to chłodne, ciemne, suche i przewiewne miejsce. Ważne, by nie dopuszczać do niego światła – w przeciwnym razie, warzywa zaczną pokrywać się zielonkawymi plamami, co jest oznaką wydzielania się solaniny, toksycznej substancji, która wywołuje poważne zatrucie pokarmowe. Także temperatura pomieszczenia powinna być dość niska – uniemożliwia to ziemniakom kiełkowanie.

Kilka użytecznych wskazówek ziemniaczanych:

- Po obraniu ze skórki surowe kartofle szybko ciemnieją. Aby tego uniknąć, szybko zalej je wodą!

- Jeśli chcesz, aby smak ziemniaków użytych do sałatki był bardziej intensywny, przypraw je jeszcze wtedy, gdy będą ciepłe!

- Z ziemniaczanego purée ulep małe kuleczki, oprósz je tartą bułką i usmaż na rozgrzanej oliwie jak placuszki.

- Jeśli ugotowałeś/aś za słoną zupę lub gulasz, dodaj trochę surowych, pokrojonych na małe kawałki kartofli; w czasie duszenia wchłoną one nadmiar soli.

- Znakomity sposób, aby zagęścić sos bez użycia mąki czy żelatyny, to dodać do niego trochę startego, surowego ziemniaka. Skrobia w nim zawarta ma właściwości wiążące i stabilizujące.

- Jeśli masz wybór, gotuj ziemniaki w mundurkach – ich skórka zawiera mnóstwo substancji odżywczych.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28425 )
Array ( [docId] => 28425 )