Mezedes i ouzo
Ouzo w greckich restauracjach podaje się przed posiłkiem lub na jego zakończenie. Trunek ten pije się dobrze schłodzony, z niewielką ilością wody. Towarzyszą mu przeważnie lekkie przekąski (mezedes).
Mezedes (liczba pojedyncza: meze) to niewielkie przystawki, podawane najczęściej przed obiadem lub pomiędzy posiłkami. Ich odpowiednikiem są hiszpańskie tapas czy włoskie antipasti. Mezedes składają się z porcji zjadanej w jednym kęsie, przeważnie rękami. Zakąski tego typu mogą być mięsne lub warzywne, złożone z oliwek, sera, kawałków owoców morza lub wędzonego mięsa. Ouzo i mezedes są dla Greka równie nierozłączne, co dla polaków schabowy z kapustą.
Gyros i piwo
Pizza i piwo to połączenie idealne. Niestety, z nieznanych mi powodów, pizza jest wynalazkiem Włochów. Dlatego, tradycyjne greckie piwo Mythos musi zadowolić się towarzystwem chleba pita, dodawanego do gyrosu (rodzaju kebabu). Warto w tym miejscu szczególnie polecić grecki gyros, który pod każdym względem różni się od polskich czy tureckich kebabów. Niezwykle puszyste, lekko słodkawe ciasto nie przypomina tego, które znamy z rodzimych „kebabowni”.
Dodatkowo, Grecy dorzucają do swoich gyrosów, oprócz surówek i mięsa, także frytki. Rodzime produkty greckich browarów (Mythos, Hellas, Vergina) sprawdzą się w tym zestawieniu idealnie. Jasne piwo może okazać się także niezastąpionym towarzyszem do prostych, grillowanych potraw, jak choćby souvlaki.
Wina
Greckie winiarstwo, mimo wielowiekowej tradycji, dziś nie ma, niestety, wiele do zaprezentowania. Nieliczne, wysokiej klasy wina nie należą do tanich, a największy udział w rynku gronowych trunków mają produkty raczej przeciętne.
Wybór wina dodatkowo komplikuje fakt, że światowe odmiany winogron nie często są na Helladzie uprawiane. Dlatego też, znacznie lepiej od rodzimych greckich win, w połączeniu z musaką (bakłażanową zapiekanką z serem i mięsem mielonym) wypada hiszpańska Rioja niż nawet rodzime wina spod szyldu Boutari.
Retsina - sosnowa duma greków
Symbolem greckiego winiarstwa jest retsina, najczęściej białe wino, aromatyzowane przy użyciu żywicy sosnowej. Choć nietypowy smak tego trunku przyciąga turystów, to należy jasno powiedzieć, że jest to napój pośledniego sortu, sprzedawany często w butelkach po oranżadzie. To jednak najpopularniejsze z win nadmorskich kurortów, które dość łatwo połączyć z rodzimą kuchnią Hellady.