Różnorodność kuchni chińskiej
Chiny to rozległe państwo, którego regiony mają swoje zwyczaje kulinarne. W podróży przez północną, środkową i południową część tego kraju warto zwrócić już na początku uwagę na główny składnik jedzenia. W centralnej części są to makaron, a w rejonie północnym i południowym ryż. Potrawy je się pałeczkami lub ceramicznymi łyżeczkami.
Obecnie chińska kuchnia popularna jest na całym świecie. Warto więc poznać podstawowe informacje o jej głównych rodzajach według poszczególnych regionów.
Regiony w Chinach
Dla kuchni Sychuańskej charakterystyczny jest ostry smak potraw z dużą ilością chili. Do najbardziej popularnych dań należy kurczak z przyprawą sojową.
W regionie Shandong dominuje kuchnia lekka z bułkami gotowanymi na parze i makaronem. Przykładowe danie to na przykład suszone ślimaki serwowane w sosie.
Mianem lekkiej określa się również kuchnię Guangdong, której charakterystycznym składnikiem był do niedawna wąż, obecnie zaś duszona wieprzowina.
Słodkie, lekkie dania zjeść można także w rejonie Jiangsuska. To jedna z bardziej popularnych kuchni chińskich na świecie. Słynną potrawą jest Shizhitou z mięsem rakowym gotowanym na parze.
Z kolei dania morskie z krewetkami i rybami cechują region Fujian oraz prowincję Zhejiang, której kuchnia dobra jest dla osób preferujących potrawy nietłuste. Charakterystycznym dla niej daniem jest Xihujski karp w kwaśnym sosie.