Kaczka w maladze z pieczonymi jabłkami

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Zabierając się za przygotowanie tego dania, nie może w naszej kuchni zabraknąć majeranku, który idealnie podkreśla smak kaczego mięsa. Malagę – słodkie, gęste wino hiszpańskie możemy natomiast zastąpić każdym innym czerwonym, słodkim. Oczywiście zachęcam do skorzystania z oryginału, który jest sprawcą niepowtarzalnego smaku kaczki. Jako idealny dodatek polecam pieczone jabłka z żurawiną.

Składniki

młoda, mięsna kaczka (2 kg)
majeranek, sól , pieprz do przyprawienia kaczki
oliwa do smażenia
podroby z kaczki
włoszczyzna
liść laurowy
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
3 łyżki mielonej żelatyny
szklanka malagi
2 pomarańcze

Wykonanie

Kaczkę myjemy, wycieramy do sucha, oprószamy przyprawami i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie przekładamy do brytfanny, smarujemy oliwą i pieczemy zwracając uwagę na to, by była równomiernie zrumieniona.

Z podrobów, włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar na galaretę. Dodajemy tyle wody, aby po ugotowaniu pozostały 3 szklanki wywaru. Gorący cedzimy, łączymy z malagą i namoczoną wcześniej, rozpuszczoną na parze żelatyną. Całość lekko podgrzewamy, nie dopuszczamy do zagotowania. Smakujemy i doprawiamy gdy trzeba.

Porcje kaczki pozbawione kości układamy na głębokim półmisku, otaczamy każdą porcję kawałkami pomarańczy, zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28499 )
Array ( [docId] => 28499 )