Składniki
młoda, mięsna kaczka (2 kg)
majeranek, sól , pieprz do przyprawienia kaczki
oliwa do smażenia
podroby z kaczki
włoszczyzna
liść laurowy
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
3 łyżki mielonej żelatyny
szklanka malagi
2 pomarańcze
Wykonanie
Kaczkę myjemy, wycieramy do sucha, oprószamy przyprawami i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie przekładamy do brytfanny, smarujemy oliwą i pieczemy zwracając uwagę na to, by była równomiernie zrumieniona.
Z podrobów, włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar na galaretę. Dodajemy tyle wody, aby po ugotowaniu pozostały 3 szklanki wywaru. Gorący cedzimy, łączymy z malagą i namoczoną wcześniej, rozpuszczoną na parze żelatyną. Całość lekko podgrzewamy, nie dopuszczamy do zagotowania. Smakujemy i doprawiamy gdy trzeba.