Te wegetariańskie specjały są zazwyczaj bardzo mocno przyprawione mieloną papryczką chili, ostrym szczypiorem, imbirem oraz czosnkiem – owe ostre dodatki stanowią zaś najlepsze lekarstwo na zimowe przeziębienie. Ktoś kiedyś doliczył się ponad 2 milionów przepisów na różne rodzaje kimchi, jest więc oczywiste, iż każdy region, każde nawet najmniejsze koreańskie miasteczko ma swoją własną, lokalną recepturę.
Poniżej podaję przepis na klasyczne kimchi owinięte w liście kapusty pekińskiej. Serwuje się je prawie do każdego posiłku zarówno w Korei Południowej jak i Północnej.
Składniki
2 główki kapusty pekińskiej, przekrojone wzdłuż na pół
300 g soli gruboziarnistej
85 g małych krewetek koktajlowych
70 g chili w proszku
100 g cebuli, obranej i drobno posiekanej
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
7 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
2,5 centymetrowy korzeń imbiru, obrany i przeciśnięty przez praskę
średnia biała rzodkiew, obrana i starta na cienkie paseczki
5 cebulek-dymek, pokrojonych bądź też 2 łodygi pora, pokrojone
Wykonanie
Posyp obficie kapustę pekińską gruboziarnistą solą i odstaw ją na ok. 4 godziny – to sprawi, że liście będą wyschnięte, jak zaleca się w przygotowywaniu kimchi. Po tym czasie, wypłucz dobrze liście pod bieżącą wodą i osusz je, uważając by się nie podarły. Zmiksuj w blenderze krewetki, chili, cebulę, sól, cukier, czosnek i imbir. Przełóż mieszankę do miski i dodaj posiekaną białą rzodkiew wraz z cebulkami lub porami. Wymieszaj łyżką i kładź nadzienie na spreparowanych liściach kapusty pekińskiej, zawijając je jak gołąbki.