Składniki
4 piersi kurczaka
sól, pieprz
trochę suszonych ziół prowansalskich
mąka (do posypania mięsa przed smażeniem)
oliwa z oliwek, do smażenia
350 ml białego wytrawnego wina
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (+ skórka cytrynowa jeśli lubisz)
4 łyżki kaparów (do dekoracji)
pietruszka (do dekoracji)
Wykonanie
Umyj, osusz i oczyść piersi kurczaka z błon oraz ewentualnych chrząstek. Przetnij je wzdłuż na pół – tak jakbyś kroił bułkę na kanapkę. Posyp mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy, po czym oprósz kurczaka mąką. Na patelni o dużej średnicy rozgrzej 3 łyżki oliwy, a kiedy zacznie skwierczeć, usmaż na niej 8 filetów.
Postaraj się, aby kotlety smażyły się obok siebie, a nie jeden na drugim (jeśli nie masz aż tak dużej patelni, po prostu zrób to w 2 turach). Smaż około 3 minuty z jednej strony i potem 1 minutę z drugiej strony. Zdejmij filety z patelni, przełóż na talerz i przykryj folią, aby nie wystygły.