Zapiekane gołąbki

Kategoria: Mięsa
Autor: Dąbrowska Krystyna
Data: 25-06-2012 r.

Jak codziennie tak i wczoraj zastanawiałam się, co zrobić na obiad. Niedziela, mam więcej czasu, a więc postanowiłam zrobić coś bardziej pracochłonnego i w większej ilości - zostanie na poniedziałek. Tym razem przedstawię Wam swój przepis na zapiekane gołąbki w sosie pomidorowym.

Składniki

główka kapusty lub dwie - jeśli są małe
0,5 kg mielonego mięsa
cebula, czosnek
kilka pieczarek
dużo kopru zielonego
suszone pomidory
papryka czerwona
torebka ryżu
jajko
gotowy sos pomidorowy z proszku albo z kartonu
kostka rosołowa
sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa do mięsa mielonego i inne według uznania (ja osobiście daję trochę tymianku, cząbru i estragonu)

Wykonanie

Kapustę lekko obgotuj i rozdziel liście, głąby liści zetnij nożem. Wszystkie warzywa i przyprawy podsmaż na oleju, połącz z surowym mięsem i ugotowanym ryżem oraz surowym jajkiem. Wymieszaj dokładnie farsz i zawiń go w liście kapusty, ciasno ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Zagotuj 0,5 litra wody z kostką rosołową, zalej gołąbki (muszą być pokryte rosołkiem). Wstaw do gorącego piekarnika (około 220 stopni z termoobiegiem) i pod przykryciem dusić ok 35-45 min. Następnie zalej gołąbki sosem pomidorowym tak, aby wymieszał się z rosołem i zapiekaj jeszcze 15 min. już bez przykrycia. Całość posyp obficie zielonym koprem. Możesz podawać z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Dąbrowska Krystyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28493 )
Array ( [docId] => 28493 )