Składniki
główka kapusty cukrowej
30-40 dag żeberek wieprzowych
sól
pieprz
6 dag tłuszczu
8 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
3 dag mąki
papryka
łyżeczka siekanego koperku
Wykonanie
Luźną główkę kapusty płuczemy i wycinamy głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielamy (powinno ich być 16) i obgotowujemy 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową na sito i odsączamy. W każdym liściu ścinamy nożem gruby nerw liściowy.
Następnie zabieramy się za przygotowanie żeberek. Kroimy je równolegle do kostek na 8 kawałków. Każdy z nich solimy, oprószamy pieprzem i rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag). Na pozostałym tłuszczu smażymy na jasnozłoty kolor pokrojoną w krążki cebulę.
Każdy kawałek żeberka smarujemy koncentratem pomidorowym, nakładamy trochę cebuli i zwijamy ciasno w 2 liście kapusty. Koniec liścia zginamy pod spód i układamy pojedynczą warstwę na dnie płaskiego rondla. Zalewamy ¼ l wywaru z obgotowanych liści. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniamy wodą.