Żeberka wieprzowe duszne w kapuście cukrowej

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 29-06-2012 r.

Znam wielu smakoszy żeberek. Mój mąż należy do jednych z nich. Ostatnio postanowiłam go zaskoczyć i przygotowałam małą niespodziankę. Sięgnęłam do starego przepisu i … Usłyszałam „eee, gołąbki!”, ale kapusta kryła niespodziankę. Zdziwienie wielkie! Soczyste kawałki żeberek w kapuście zniknęły szybciej niż się spodziewałam.

Składniki

główka kapusty cukrowej
30-40 dag żeberek wieprzowych
sól
pieprz
6 dag tłuszczu
8 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
3 dag mąki
papryka
łyżeczka siekanego koperku

Wykonanie

Luźną główkę kapusty płuczemy i wycinamy głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielamy (powinno ich być 16) i obgotowujemy 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową na sito i odsączamy. W każdym liściu ścinamy nożem gruby nerw liściowy.

Następnie zabieramy się za przygotowanie żeberek. Kroimy je równolegle do kostek na 8 kawałków. Każdy z nich solimy, oprószamy pieprzem i rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag). Na pozostałym tłuszczu smażymy na jasnozłoty kolor pokrojoną w krążki cebulę.

Każdy kawałek żeberka smarujemy koncentratem pomidorowym, nakładamy trochę cebuli i zwijamy ciasno w 2 liście kapusty. Koniec liścia zginamy pod spód i układamy pojedynczą warstwę na dnie płaskiego rondla. Zalewamy ¼ l wywaru z obgotowanych liści. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniamy wodą.

 

Gdy żeberka są miękkie, podprawiamy białą zasmażką sporządzoną z 3 dag tłuszczu i 3 dag mąki. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę.

Gotowe żeberka w kapuście układamy na półmisku, oblewamy sosem i posypujemy koperkiem.

Sukces murowany.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28495 )
Array ( [docId] => 28495 )