Koktajl jagodowy

Kategoria: Napoje
Autor: Omelczuk Maria
Data: 15-05-2012 r.

W sezonie letnim nic nie jest tak dobre jak koktajl ze świeżych jagód. Jest to propozycja lekkiego deseru, który orzeźwi nas w czasie gorących dni. Wystarczy trochę jagód, bitej śmietany, kefiru, cukry i pyszny koktajl jagodowy jest już gotowy.

Składniki

125 g jagód + kilka do dekoracji
2 łyżeczki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny albo gotowej z saszetki
250 g zimnego kefiru
2 łyżki bitej śmietany

Wykonanie

Umyj jagody i razem z dwoma rodzajami cukru i skórką cytrynową zmiksuj je w blenderze na jednolitą masę. Dolej kefir i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Weź 2 wysokie szklanki, wrzuć do nich kilka kostek lodu i zalej koktajlem. Udekoruj wierzch bitą śmietaną, a na niej połóż kilka zostawionych w całości jagód.

Serwuj od razu, nie zapominając o słomce!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28505 )
Array ( [docId] => 28505 )