A jak apelacja
Czyli prawnie zastrzeżony obszar uprawy winorośli i produkcji wina. Apelacja wyznacza, między innymi limity zbioru i nasadzeń winogron, dozwolone odmiany gron i metody produkcji wina.
B jak Botrytis cinerea
Szlachetna pleśń atakująca winogrona. Grona zarażone tym gatunkiem pleśni tracą sporą część wody koncentrując w sobie duże ilości cukru. Botrytis cinerea jest niezbędna przy produkcji części tokajów oraz win z apelacji Sauternes. Wina tego rodzaju nazywamy botrytyzowanymi.
C jak cuvee
Cuvee czyli mieszanka, wino powstałe z kilku szczepów lub kilku różnych win. Określenie to dotyczy często szampanów. Mieszaniu w ich przypadku podlegają tzw. wina bazowe. Mogą być to wina z różnych winnic na terenie Szampanii oraz z różnych roczników.
C jak cava
Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Przechodzi drugą fermentację, tak samo jak szampan, w butelce, co wpływa na końcowy smak wina.
D jak degogment
Proces otwierania butelek szampana, z których pod ciśnieniem wyrzucany jest osad drożdżowy. W ten sposób wino zostaje oczyszczone z drożdży i uzyskuje odpowiednią klarowność
E jak eiswein (wino lodowe)
Typ wina produkowanego z przemrożonych winogron, bogatych w cukier winogron.
F jak Fermentacja
W przypadku wina, mówimy przeważnie o pierwszej i wtórnej fermentacji. Ta druga dotyczy win musujących produkowanych metodą klasyczną, gdzie drożdże wytwarzają dwutlenek węgla w butelce. Wiele win przechodzi także fermentacje jabłkowo-mlekową. Nazwa pochodzi od nazw kwasów, jakie w niej uczestniczą. Jej celem jest obniżenie ogólnej kwasowości wina.
G jak grand cru
Najwyższy stopień w jakościowej klasyfikacji win francuskich. Zarezerwowany dla wyjątkowych win z apelacją AOC.
H jak Hybrydy
Krzyżówki winorośli szlachetnej (Vitis vinifera) z Vitis labrusca lub Vitis riparia.
I jak Invecchiato
Regulowane prawnie określenie wieku wina lub innych alkoholi włoskich.
J jak Jerez (lub Sherry, także Xerez)
Miejscowość znana nie tylko z produkcji wzmacnianego wina Sherry lecz także brandy, które dojrzewa w beczkach po produkcji sherry.
K jak kupaż
Mieszanie ze sobą gotowych win z różnych szczepów winogron lub roczników, celem uzyskania wina o jednolitych parametrach.