Nasz zmysł smaku jest mocno zależny od naszego powonienia. Przekonał się o tym każdy, kto choć raz próbował jedzenia mając duży katar. Z zatkanym nosem smak potraw staje się nie wyczuwalny, tak samo zresztą jak aromat wina. Dlatego, nie powinno nas dziwić, że w smaku wina znajdziemy przede wszystkim to, czym wino pachnie.
Tak w gamie zapachów jak i smaku odnajdziemy szereg pożądanych aromatów oraz tych, które w winie znaleźć się nie powinny. Dominujące w młodych winach będą nuty owocowe, kojarzące się ze świeżymi, ledwo dojrzałymi owocami. Wina starsze pachnieć i smakować będą konfiturami i przetworami owocowymi, wina sędziwe owocami suszonymi.
Poziom alkoholu w winie
Oprócz określonych aromatów, w smaku wina oceniamy także kilka
innych parametrów. Należą do nich: poziom alkoholu, zrównoważenie wina,
poziom kwasowości, taniczność (cierpkość spowodowaną taninami), poziom
cukru. Oceniając wino warto zwrócić uwagę, czy aromaty pojawiające się w
ustach były wyczuwalne w nosie oraz czy informacje dostarczone przez
oba te zmysły są ze sobą zbieżne.
Co dyskwalifikuje wino
Wino nienadające się do picia to takie, którego smak jest całkowicie płaski, wodnisty, bez wyrazistych aromatów. Trunek wyraźnie gorzki, ale nie cierpki, pachnący starą piwnicą o aromacie mokrego papieru jest winem ewidentnie zepsutym. Wina, w których bez problemu odróżnimy dominujący alkohol, nie współgrający z pozostałymi parametrami (cukier, kwasowość) to wina niezbalansowane, je również lepiej pomijać.
Wyraźny aromat alkoholu i mdławy smak może być często sygnałem, że podane wino jest za ciepłe.
Zdarzyć się może, że po spróbowaniu niektórych win, nasze kubki smakowe zostaną sparaliżowane przez ich cierpkość (wina czerwone) lub kwasowość (wina białe). Nie oznacza to, że wino klasyfikuje się do wylania. Jest to typowa charakterystyka win niedojrzałych, które będą wymagały jeszcze, być może kilku lat na nabranie „ogłady”. W takich przypadkach pomocną okazać się może karafka, w której powinniśmy pozostawić wino na godzinę lub dwie przed wypiciem go.
- Alkohol – rozgrzewający, palący, dominujący, atakujący, w tle
- Kwasowość – mdła, dominująca, uderzająca, zrównoważona
- Cukier – wino delikatnie wytrawne, całkowicie wytrawne, słodkie
- Zbalansowanie – wino zrównoważone/niezrównoważone
Czego unikać?
Jeśli chcemy rzetelnie ocenić smak wina, pijmy je niezależnie od
posiłku. Potrawa źle dobrana może całkowicie zniszczyć smak nawet
wielkiego trunku, z kolei dobre połączenie wina z jedzeniem maskuje
wiele oczywistych wad jednego i drugiego. Unikajmy także połączeń wina z
serem, który zatyka kubki smakowe i upośledza nasz zmysł smaku.
Przemysław Ziemichód
Zobacz także: