Wino i potrawy - niezawodne połączenia

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 10-04-2013 r.

Dobrze dobrane wino wytwarza w połączeniu z potrawą swoistą wartość dodaną. Całość kompozycji staje się lepsza niż każdy składnik z osobna. Choćby dlatego warto łączyć wina z potrawami i to nie tylko tymi wykwintnymi. Oto kilka pomysłów na często kontrowersyjne połączenia win z popularnymi daniami.

Wino i krwiste steki

Lubisz grillowane mięso, barbecue, kuchnie typu steak house? Zaprzyjaźnij się z argentyńskimi malbecami. To doskonałe wino do czerwonego, krwistego niezbyt mocno przetworzonego mięsa. Taniny zawarte winie doskonale komponują się z grillowanym krwistym lub półkrwistym stekiem. Jeśli połączenie ze stekiem jest dla was mało satysfakcjonujące, spróbujcie malbeca w połączeniu z hot-dogiem.

Wino, jaja i szparagi

Tu podołać może praktycznie tylko wytrawne sherry odmiany oloroso. Jego smak jest na tyle charakterystyczny, że nie groźne mu nawet tak dziwaczne połączenia.

Wino i grillowany oscypek z żurawiną

Im bardziej słony, tym słodszego wina wymaga. Tokaj Aszu lub Szamorodni to idealne połączenie. Dobrze wpasują się tu także francuskie Sauternes, nie mniej w myśl maksymy „Polak Węgier dwa bratanki” polecam zdecydowanie króla win z Tokaju.

Wino i sushi

Japońskich smakołyków zjadamy z roku na rok coraz więcej. Warto pomyśleć także o sparowaniu go z winem. Tu dobrym połączeniem będzie wysokiej klasy riesling, który pasować będzie zarówno do słonawych wodorostów, jak i mocnego smaku marynowanego imbiru. Riesling z delikatnym cukrem resztkowym (Kabinett) pasuje zresztą do bardzo wielu potraw – na przykład kapusty z grochem. Jeśli lubimy nie co mniej popularne wina, wybierzmy włoskie Pecorino.

Wino i pizza

Wino do pizzy? A dlaczego nie! O ile dobierzemy je odpowiednio. Wśród białych win dobrze sięgnąć po hiszpańskie verdejo lub wina z włoskiego pinot grigio. Im więcej słoności, tym więcej słodyczy potrzeba w winie.

Wino i zupa

Zasady łączenia wina z potrawami są w tym względzie dość restrykcyjne – do zup wina nie podaje się. Spróbujmy, choćby dla potrzeb eksperymentu zapomnieć o tej zasadzie i spróbować, na przykład esencjonalnej zupy rybnej z portugalskimi Vinho Verde, tradycyjną grzybową możemy spróbować z Porto.

Wino i ryba

W poszukiwaniu nietypowych połączeń warto wypróbować połączenia ryby albo z hiszpańską Cavą albo włoskim Prosecco. Do karpia dobrze sprawdzi się austriacki Grünner Vertliner.

Przemysław Ziemichód


Zobacz także:

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29688 )
Array ( [docId] => 29688 )